Ailelerin en çok sorduğu sorulardan biri otizmin hangi sebepten kaynaklandığıdır. Otizm poligenik bir bozukluktur ve kalıtsallığı %90’ın üzerindedir. Poligenik ve Kalıtsallık ne demek? Pek çok genin etkilenmesi ve bu genlerin otizm üzerindeki katkısının %90’ın üzerinde olması anlamına gelmektedir. Peki genler neden etkileniyor? Çocuk aşı oldu diye mi? Çocuk çok televizyon izledi diye mi? Anne-baba, çocuğu ile çok ilgilenmedi diye mi? Hepsinin cevabı ‘’hayır’’.
Otizm tek bir sebeple oluşacak kadar basit bir bozukluk değildir. Tek bir zararlı olayla tüm bozukluğu açıklamak mümkün değildir. Her insan genetiğinde bozuk genler, mutasyonlar olabilir. Hem anneden hem babadan aktarılan bu genlerin, insanların beynindeki iletişim kurmayı sağlayan büyük ağlarla ilgili olması durumunda otizm ortaya çıkmaktadır. Tabi ki bu genlerin çevresel faktörlerle etkileşimi de söz konusu olmaktadır. Ancak kalıtsallık olmadan yani genler etkilenmeden çevresel faktörler tek başına otizm oluşmasına neden olmaz.
Anne babanın yanlış tutum ve davranışları ile otizm oluşmaz. Çocuk çok televizyon izlediğinde, ekrana çok maruz kaldığında ya da çocuk ilgisiz kaldığında içe kapanma, konuşmada gerileme gibi bulgular ortaya çıkabilir ama bunlara neden olan şeyler ortadan kaldırıldığında bu bulgular hızlıca düzelir. Bu, çocukta otizm olduğu anlamına gelmez. Ancak çocukta sıkıntıların ne olduğuna, otizm olup olmadığına çocuk psikiyatristi karar verebilir. Lütfen benim çocuğumda otizm olmaz, olamaz demeyin. Şüphelendiğiniz en ufak durumda çocuk psikiyatristine başvurun.