Dikkat Eksikliğini Kabullenmek

Çocuk Psikiyatride en çok karşılaştığımız sorunlar kısaca DEHB olarak adlandırılan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite bozukluğunu düşündüren sorunlardır. Bir anne baba için belki de en zor şeylerden biri çocuğunda herhangi bir sorun olduğunu kabul edebilmektir. Hele bir de bu sorun psikiyatrik bir sorun ise kabullenmek çok daha zor olur. Bir yandan da aile büyüklerinin ‘’bu çocukta bir sorun yok, çocukken siz de böyleydiniz, bunlar bütün çocuklarda olur’’ söylemlerini duydunuz ve bunlara inanmak işinize geldi. Sonunda bir gün belki bir öğretmenin ya da okul müdürünün daha ciddi bir uyarısıyla karşı karşıya kaldınız. Belki de evdeki karmaşa sizi tüketti ya da çocuğunuza zarar vermeye başladığınızı fark ettiniz ve bir uzmana başvurmaya karar verdiniz.

Yapacağınız ilk şey sorunu kabullenmek olmalı. Doğru tedavi, doğru tanıyla ve bu tanıyı kabullenmekle başlar. Öncesinde başka bir merkezde değerlendirme yapılmış ancak ikna olmamış ailelere neden diye sorduğumda genelde ‘’çocukla yeterli süre görüşülmedi, yeterince zaman ayrılmadı, tanıya güvenemedik ya da bize yeterince açıklama yapılmadı’’ yanıtlarını alıyorum. En az iki farklı uzman bu tanıyı doğrulamazsa ikna olamıyorlar. Aslında DEHB tanısı koymak bu eğitimi almış kişiler için çok basit bir işlemdir. Aileden alınan bilgiler ve gerekli olduğunda yapılacak testlerle tanı kolayca konulur.

Şunu her zaman hatırlamalısınız. Bundan sonra yapmanız gereken şey DEHB ile savaşmak değildir. Savaş yıkıcıdır, onu yok etmeye çalışırken siz de ciddi kayıplar verirsiniz. Tarih boyunca savaşlardan zarar almadan çıkan bir taraf olmamıştır. Hedefiniz DEHB’nin varlığını kabul edip, onunla barış anlaşması imzalayıp, olumlu yönlerini de yanınıza alıp, DEHB ile birlikte mutlu, verimli, doyurucu bir yaşam sürebilmenin yollarını keşfetmek olmalıdır.