Çocuklarda Kekemelik

Kekemelik, konuşmanın doğal akışının bir biçimde kesintiye uğraması ya da konuşmanın akıcılığında gözlenen istemsiz aksaklıklar olarak tanımlanabilir. Çocuğun konuşurken sesleri uzatması, kimi sesleri üretirken zorluk çekmesi, bir sesi ya da heceyi tekrarlaması biçiminde gözlenen akıcılık bozukluklarıdır.

Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir.  Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir. Psikolojik faktörler sadece hali hazırda zaten başlayacak olan kekemeliği tetiklemektedir. O psikolojik etken olmasa zaten başka bir sebepten dolayı kekemeliğin başlaması olasıdır. Ebeveynlik tarzı, çocuğun bir şeyden korkması, öğretmeninin kızması gibi faktörler kekemeliğin sebebi değildir. Ailelerin bunu duymaya bilmeye ihtiyaçları vardır çünkü ancak bundan sonra kendilerini ve çevrelerini suçlamayı bırakırlar.

Kekemeliği bulunan bir çocuğun eşlik edebilecek işitme kaybı ve nörolojik hastalıkların bilinmesi açısından mutlaka işitme testinin ve Çocuk Nöroloji muayenesinin yapılması gerekmektedir. İşitme testi ve nörolojik muayenesi normal olan çocuğun Çocuk Psikiyatri Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Eşlik eden depresyon, kaygı bozuklukları mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü eşlik eden bu durumlar kekemeliğin şiddetinin artmasına yol açmaktadır.